Welke namen staan er in de App voor  “Het Boek Des Levens”? (Openbaring 3: 5- 6).

Velen van ons hebben Facebook  waarop ze de dagelijkse dingen  bijhouden en dat  aan anderen willen vertellen. Zijn we werkelijk bereid  alles te delen? Maar de meeste dingen in ons leven zijn niet bekend op Facebook en willen we liever niet laten zien of commentaar op krijgen. Zijn we bereid ons echte gezicht te laten zien?? We ‘liken’ heel veel maar weten we ook of al onze vrienden op Facebook in het boek des levens staan? Ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd of ze geschreven staan in het boek des levens? Laten we ook facebook gebruiken om de mensen te leiden naar het belangrijkste Boek  waarin we geregistreerd moeten staan; het boek des levens en hem of haar  bemoedigen in het geloof in Jezus Christus en misschien zelfs een persoonlijke boodschap te geven of wat dacht je van werkelijk Face  to  face time!!

 

Jinja  Oeganda

Een tijdje terug  vertelden we wat ons grootste probleem was bij terugkomst in Oeganda? Namelijk de cultuurschok! We blijven altijd een vreemdeling in dit verre land en nemen de gebruiken van dit land voor lief!  Neem bijvoorbeeld het verkrijgen van ons visa; we waren verheugd dat Jo Dodo( van AFTC) dit voor ons ging regelen. Met alle onvoorziene zaken erbij, het overlijden van de minister die zorgdroeg voor de visa’s (nieuwe baas, nieuwe regels), verkiezingen, waardoor men het werk stop zet in afwachting van de uitslag en  een nieuw jaar 2016 met  nog meer  nieuwe regels, duurt dit allemaal weer veel langer dan gehoopt. Tijdens het gehele proces mogen we wel blijven en ons werk doen maar het visa voor twee of drie jaar is nog niet gegeven!

 

Afloop Verkiezingen Oeganda

De uitslag van de presidentsverkiezingen waren niet echt een verrassing, President Museveni is gekozen voor nog een termijn van 5 jaar. Voor alle buitenlanders in Oeganda is dit beter, want een nieuwe regering zou ook vele veranderingen teweeg brengen!  De verkiezingen zijn op zich ‘rustig verlopen’, afgezien van rellen waardoor er over de 50 doden zijn gevallen tot nu toe. In sommige plekken in Oeganda is er soms nog  onrust, Museveni doet er alles aan om de rust in het land te bewaren.

 

SHIM

We zijn al een aantal keer naar de eilanden geweest en ook daar hebben we een klein plekje voor ons zelf , 1 slaapkamer en een klein zithoekje. Dit is op Lingera (anderhalf uur vanaf Jinja). Hier verblijven Stephanie en onze jongens meestal en reis ik door naar Namitie (nog eens twee en een half uur verder). Stephanie en Carina Smith  (ook met hun twee zoons) doen samen homescholing in die week  en in de middag soms medisch werk. De kinderen hebben  een goed tijd met elkaar, veel spelen en voor de geiten en konijnen zorgen die op het eiland zijn.  Zelfs in bad gaan is een heel gebeuren, achter een muurtje in de open lucht of naar de toilet gaan boven een gat in de grond ! (dankzij stichting hand’ hebben we een campingtoilet voor in de nacht, om de slangen te ontwijken!).

Op Namitie houden we onze voorgangerstraining. Dit mogen we doen met een groepje van vier personen. Ieder doet een deel van de training. In deze training  proberen we aan 12 tot 16 personen  de Bijbelse waarheid over te brengen en het toepassen hiervan; lezen in de juiste context en de goede interpretatie zijn hierin zeer belangrijk (Johannes 17:17). Choquerend is het als je er achter komt dat men tijdens de training goed meedoet, maar dat hun levensstijl het tegenovergestelde is. We zijn blij met de hulp van onze lokale collega’s (die ook voor de vertaling zorgen). Zij vangen al gauw dergelijke misstanden op, omdat de cursisten in hun eigen taal veel details van hun dagelijks leven blootgeven. Zo heeft een voorganger zijn vrouw naar het vasteland  gestuurd om daarna een  30 jaar jongere vrouw te trouwen van het eiland! Of  er is iemand in geldnood en schraapt dit via leugens bij elkaar! Of  iemand die  uitgaat naar een café en vrouwenjacht belangrijker vindt dan zijn roeping als christen!  Zomaar enkele voorbeelden. Veel dingen zitten diepgeworteld in de cultuur. Een voorganger  heeft een positie die als heilig wordt beschouwd. Verantwoording afleggen of iemand tot verantwoording roepen, wordt niet veel gedaan. In de training die wij geven, willen we dit doorbreken. 

De lichamelijke uitdagingen hier zijn de stoffige kamers (van vleermuizen poep), rondrennende ratten en muizen, kakkerlakken en de “lakeflies”, dit zijn hele kleine vliegjes die rondvliegen in grote zwermen. Ze doen niks, maar gaan in je oren, neus en mond zitten, dus zo gauw het donker wordt kruip ik meestal onder mijn muskietentent. Ook het bereik per telefoon is zeer moeilijk op Namitie.

 

 

 

Nsenge Bijbel studie

De bijbelstudie die ik mag geven in Nsenge  heeft ook zijn uitdagingen, voornamelijk voor de studenten en mijn geduld, zoals: op tijd komen, hebben zij de studie thuis voorbereid en zijn zij elke week op zaterdagmorgen aanwezig. De studie maken is niet de hoofdzaak, maar onze gesprekken naar aanleiding van de studie brengt dingen  boven uit de cultuur of kerktradities, waar veel vragen over zijn! Dat is de uitdaging om daar op christelijke wijze mee om te gaan.

Dingen die bijvoorbeeld ter sprake komen kunnen zijn; als je een tweeling hebt gekregen moet je een mandje onder het bed zetten met geld en eten erin, dit  om de geesten gerust te stellen. Wedergeboren christenen behoren dit  natuurlijk niet te doen!! Incest is ook een groot probleem  in de christelijke gemeenschap! Ook hier wordt net als op de eilanden, de  voorganger  als  heilig beschouwd en men spreekt  de voorganger niet aan op hun zonden!! Christenen doen ook  volop mee aan corruptie in het land!

 

Answering for the Children

Stephanie mocht een aantal weken op zaterdagmiddag de oudere meiden ( 13 – 19 jaar) van het kinderhuis  AFTC een studie geven, hiervoor kwamen ze naar ons huis om  eerst samen een cake te bakken en wat snacks voor te bereiden.

In het klaslokaal  van onze  kinderen bestudeerden ze dan   samen de Bijbel over  het onderwerp puurheid en wie ze mogen zijn in Jezus Christus (Psalm 139:14). Met deze studie willen we ze bemoedigen om te wachten met gemeenschap tot na het trouwen (het tegengestelde van de maatschappij!!) en dat iedereen bijzonder is en een dierbaar kind van God. Deze studie is belangrijk voor de oudere meiden voor ze naar een kostschool gaan voor de hogere school.  Hier worden meestal de wereldse waarden voorgesteld door medestudenten!!

Op dinsdag en donderdag mag ik 14 kinderen op de homeschool van AFTC  stap voor stap door het oude en nieuwe testament leiden. Extra lessen mag ik geven in het omgaan met de computer, een typecursus geven, Word en powerpoint presentaties. Als extra taal werd gevraagd om Nederlandse les, niet alleen mijn eigen kinderen krijgen nu  les in Nederlands maar ook 14 kinderen van AFTC , wie had dat kunnen denken?!

 

Dankgebed

We zijn dankbaar voor uw giften en gebeden.  We vinden ons huis nog steeds een wonderlijke plek midden in Jinja waar we mogen wonen.  Nathaniah en Josiah zijn droog in de nacht, Prijs de Heer!! Ze hebben ook  veel speelmaatjes gevonden. Allemaal dankpunten.

Gebed

Allereerst voor onze visa! Maar ook voor energie en creativiteit in ons werk en Gods leiding in al de voorbereidingen voor de studies die we mogen geven.

Voor gezondheid omdat Gertjan soms kampt met vermoeidheid  en spierpijn. 

Voor de homescholing groep die elke tweede week bij elkaar komt ( 28 kinderen!)

Voor een goed regenseizoen, speciaal voor de boeren en hierdoor een goede oogst!

Voor Stephanie die graag naar naar de “graduation” (eind mei) wil van Chyenne (de dochter van haar overleden zus Marrian 2009)!